Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szalóki Ági: Bennünk van az örömre való képesség

Szalóki Ági: Bennünk van az örömre való képesség

„Akkor tudok igazán jól segíteni, ha én magam jól vagyok” – fogalmazott az OKvagyok.hu-nak Szalóki Ági Liszt-díjas előadóművész, dalszerző, akiről kevesen tudják, hogy okleveles gyerekjóga oktató is. Az ünnep alkalmából arról kérdeztük, mit jelent számára a professzionális segítés, a lelki és testi megújulás szükségessége és ő mit tesz azért, hogy ezt elérje.  

OK: Nem az az ember vagy, aki kizárólag az élet napos oldalát szemléli. Aktív résztvevője vagy számos karitatív megmozdulásnak, jószolgálati akciónak. Honnan az indíttatás, hogy elesetteket, mélyszegénységben élőket támogass?

Szalóki Ági: Szüleimtől megtanultam, hogyan viszonyuljak mások nehéz helyzetéhez, és azt is, hogy mennyire más erről beszélni, mint tenni a rászorulókért. Azt is látom, hogy gyakran hamarabb és jobban oldjuk meg vadidegenek problémáit, mint a közvetlen környezetünkben élőkéit. Ismerek olyat, aki a szociális munka elméletének szakembere, saját rászoruló családtagjain mégis képtelen segíteni. A professzionális segítéshez rengeteg figyelem, jelenlét, cselekvés, alázat, idő, tapasztalat és tudás szükséges. Már kamaszkoromban is több embernek segítettem rendszeresen, ételt, ruhát, takarót vittem a környezetemben élő rászorulóknak, és mára eljutottam oda, hogy a professzionális segítő szervezeteken keresztül összehasonlíthatatlanul hatékonyabb a segítség. Arra is az idő tanított meg, hogy akkor tudok igazán jól segíteni, ha én magam jól vagyok.

Szalóki Ági a népdalénekléstől a sanzonon és világzenén át a gyerekdalokig mindenhol sikereket ért el. Emellett véleményformáló közszereplő, aki számos karitatív ügyhöz adja nevét, 2017-ben a szociális munkásokat díjazó Jószolgálat-díj nagykövete volt. 

OK: Mit tettél és teszel a jólléted érdekében?

Szalóki Ági: Az egyik legjobb, ami történt velem az elmúlt évtizedben, hogy elkezdtem jógázni. Nagyjából hét-nyolc éve azt éreztem, hogy kezdem elveszíteni a kapcsolatot a testem, a fejem és a szívem között. A nyelvben gyönyörűen benne van: hogy érzed magad? Kérdés, hogy képesek vagyunk-e valóban érezni magunkat. Gyakran csak beszélünk magunkról, de nem érezzük a bensőnkből érkező apró jeleket. Akkortájt gyakran szorongtam, testi fájdalmaim voltak, apátiában szenvedtem. Akkor először magánórákat vettem Nagy Csilla táncostól, ez körülbelül félévig tartott, majd másfél évig táncterapeuták által vezetett csoportba jártam. Fontos volt, hiszen a testemmel és lelkemmel dolgozom én is, mint minden színpadi ember. A munkám nemcsak azt kívánja meg, hogy egészséges legyek, hanem azt is, hogy egységben legyek magammal. Ideig-óráig elfedhetők a problémák, de nem lehet hazudni, a gyerekközönség előtt pláne nem.

OK: Mi történt ezután?

Szalóki Ági: A tánc magánórákkal párhuzamosan meditációs kurzusra kezdtem járni, és hamar felismertem, hogy az ülés gondot okoz. A testemet fel kellett ébresztenem, hogy az ülés se legyen probléma. A mozgás által újra közelebb kerültem magamhoz. Mint egy gyerek, úgy fedeztem fel: ez itt a kezem, ez a lábam, ez erre tud forogni, az arra tud nyúlni, nyílni. Ezt követően jött a jóga, amit hét éve gyakorlok.

 

OK: Mérhető a változás az elmúlt hét évben?

Szalóki Ági: Elkezdtem gyakorolni, és éreztem, hogy jót teszek magammal, ezért folytattam másnap is, harmadnap is, és folytatom azóta is. Annál ékesebb bizonyíték arra, hogy valami jó nekünk, kevés adódik annál, hogy egyrészt jobb a közérzetünk, másrészt hogy újra és újra szeretnénk átélni.  Mindegy, hogy az ember 3 éves, vagy 95, a képesség a felfedezésre, tapasztalásra, örömre mindig bennünk van.  Eredendően szeretek felfedezni, megtapasztalni, gyakorolni, törekedni. Képes vagyok nap mint nap elővenni a jógaszőnyeget, és odatenni magam. Előfordul, persze, hogy semmi kedvem a gyakorláshoz, de erőt veszek magamon, és mozgás közben azt élem meg, hogy csak csinálom, lélegzem, a végén meg mosolygok. Jelentős kitartásnövelő ez a tevékenység, akárcsak a futás, úszás, vagy bármely mozgásforma.

OK: Önmagunk legyőzése?

Szalóki Ági: Így van. Másfelől nem lettem a jóga által sem okosabb, sem jobb, türelmesebb. Inkább csak jobban ismerem magam egy kicsit, és az már valami.

OK: Vannak újévi fogadalmaid?

Szalóki Ági: Nincsenek, nem is voltak. Ugyanakkor hiszek a változásban, és utólag sajnálom, hogy a pozitív elmozdulás nem 20 és 30 éves korom között esett meg velem, bár akkor ma nem az lennék, aki. Mindenesetre remélem, hogy azok a zenésztársaim, akikkel szoros munkakapcsolatban vagyok, észlelnek pozitív változásokat bennem. Határozottan összeszedettebb vagyok, mint régebben.

 

OK: Mi segít leginkább a nehézségek kezelésében, leküzdésében?

Szalóki Ági: Például sokat segített és segít ma is Böjte Csabának az a mondata, amit személyesen hallottam tőle: Szenvedni bűn. Első hallásra nem mindenki tudja tanácsként értelmezni, sőt, ijesztően is hathat, de ez a mondat azt jelenti, hogy a nehézségek, a veszteségek, a fájdalom miatt vétek hagyni magunkat mocsárba süllyedni, hiszen csodálatos lehetőséget kaptunk azzal, hogy megszülettünk. Az életünkkel felelősséget is kaptunk, hogy a sötétség helyett a fény felé törekedjünk, és önsajnálat helyett tudjuk értékelni az életet. Ezt a mondatot időről időre felidézem magamban, és ez azért is segít a problémáim megoldásában, mert egy hiteles embertől kapva átérzem az igazságtartalmát. Csaba testvérnek nagyjából két váltás ruhán és a missziójához elengedhetetlen autóján kívül semmilyen vagyontárgya nincs, van viszont egy komoly elhivatottsága, amellyel már több mint ötezer gyermek sorsáért vállal felelősséget, akiket megajándékoz a szeretetével és törődésével.

OK: Felekezeti hovatartozástól független Böjte Csaba igazsága?

Szalóki Ági: Természetesen. A vallásnak, a hitnek nagyon fontos funkciója van, hisz a vallások évezredek óta bizonyos válaszokat adnak a létezés legfőbb és legvégső kérdéseire. Mi az élet értelme? Miért halunk meg és hová leszünk a halálunk után? Persze nincs mindenkinek szüksége ezekre a válaszokra. Nem tartozom egyetlen felekezethez sem. Számomra egy-egy Böjte-féle mondat, jézusi példabeszéd vagy zen buddhista gondolat elegendő útravalót ad. Szívesen meghallgatok egy-egy olyan magyarázatot, prédikációt, ami feltölt, amitől úgy érzem, hogy lelkileg is erősebb leszek.

OK: Mi vár rád az ünnepek, a mostani fellépések után a jövő év elején?

Szalóki Ági: Az egyik vágyam, hogy leálljak a görcsös jövőtervezésről. Egy árnyalattal szeretnék passzívabb lenni. És természetesen pihenni fogok, adok magamnak egy kis szabadidőt. 

Az interjút készítette: Bencsik Gyula
Képek: www.szalokiagi.hu