Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Láb nélküli inspirátor

Láb nélküli inspirátor

Felipe Massa 2017. április 19-én éjjel 23 óra 10 perckor ezt írta a közösségi médiában: „Hé, srácok! Ez a fiú, Billy Monger hatalmas balesetet szenvedett, amputálni kellett mindkét lábát. Segítsetek rajta! Én minden tőlem telhetőt megteszek.” Lewis Hamilton a Twitteren tette közzé: „Gondolok rád, és imádkozom érted és a családodért!” Hogy kicsoda Billy Monger, akiért két Forma 1-es pilóta is szót emelt? Egy autóversenyző fiú, aki a 18. születésnapja előtt néhány héttel balesetet szenvedett és amputálni kellett mindkét lábát. Egy fiú, akitől sokat tanulhatunk.

Borzalmas frontális ütközést néztek végig élőben a brit Forma-4 szurkolói, majd azok is, akik a Donington-Parkban zajló autóversenyről készült felvételeket, videókat megnézték. Billy Monger brit autóversenyző fedélzeti kamerája ugyanis rögzítette, ahogy a pályán műszaki hiba miatt veszteglő társa autójába teljes sebességgel beleszállt. Több mint másfél óráig tartott, mire sikerült kiszedni őt a teljesen összetört autóból, e közben végig eszméleténél volt. Billy Mongert mentőhelikopterrel szállították kórházba, ám már nem tudták megmenteni a lábait: a brutális baleset következtében térd alatt mindkét lábát amputálni kellett. Néhány napig mesterséges kómában tartották, s ébredése után közölték vele a rossz hírt. A fiatal fiú viszonylag jól fogadta a hírt, nem azt sajnálta, ami elveszett, hanem azon agyalt, vajon így, sérülten, hogyan fog majd vezetni? Billynek ez a második szezonja volt a Forma–4-ben, 2016-ban három dobogós helyezést szerzett, s 12. lett. 2017. áprilisáig már két győzelmet aratott és a bajnokság 6. helyén állt. Csapata szerint Billyben tűz van, ezért mindenki kedveli, az a fajta személyiség, aki felvillanyozza a helyet, ahová belép. Pozitívan és bátran viszonyul az élethez, mások tisztelik és szeretik őt.


Számos Forma 1-es versenyző adakozott vagy gyűjtést indított, Jenson Button például 15 ezer fontot (5,5 millió forint) ajánlott fel neki. „Öleljen körül a családod és barátaid szeretete az életed ezen nehéz időszakában! Mielőbbi jobbulást, cimbora!” – ezt üzente az adomány mellé. A fiatal fiú 11 héttel a műtétje után versenyautóba ült. Egy brit mérnökcsapat dolgozik azon, hogy Billy ismét kormány mögé ülhessen. A fiú, akinek a Donington parki autóverseny harmadik futama örökre megváltoztatta az életét, így nyilatkozott: "Az emberek azt mondják, hogy a hozzáállásom inspiráló, én azonban azt hiszem, az az igazi inspiráció, hogy az emberek segítenek egy balesetet szenvedett embernek, mellém állnak, támogatnak.”


Hogy mit tanulhatunk Billy Mongertől? Sokat. Nézzük csak!

  1. Nehéz „ajándékot” kapott 18. születésnapjára ez a fiatal fiú és mégsem elbújik és szánja megát, hanem reflektorfényben marad, élni, sőt, versenyezni akar. Az élni akarása lenyűgöző!
  2. Mindenki megértené, ha feladná a korábbi céljait, ám Billynek ez eszébe sem jut. Nem a céljain változtat, hanem a módján, hogy elérje azt. Autóversenyző akar lenni és ha ez nem megy már „hagyományos” autóval és két lábbal, akkor azt vizsgálja, milyen lehetőség van még?
  3. Nem mások kommunikálnak helyette, ő maga nyilatkozik, beszél kitartásáról, nehézségeiről, érzéseiről és vágyairól. Hiteles, példát mutat a sorstársainak és az egészséges embereknek is!  
  4. Milyen jó, hogy köszönetet mond a segítőinek, a hálaérzetét képes kifejezni is!   
  5. Az autóversenyzés rizikós, ez a baleset is bizonyítja. Egy tragédia esetén sokszor az élettől is elmegy a kedvünk, nemhogy a cselekvéstől. Nos, ez a fiatalember élni akar, cselekedni, versenyezni. Nem a körülményeket nézni, hanem az újraálmodható vágyait. Még komoly rehabilitáció áll előtte, e közben az álmait is hajlandó rehabilitálni...
  6. A tragédiát nem végső állomásként fogta fel, hanem valami új kezdetének - akkor is, ha ez egy nagyon frusztráló, új élethelyzet... Nem hurráoptimistaként szemléli a jövőt, de tudatos, hittel teli emberként.
  7. Valahogy történelmi hagyománya van annak, hogy a fiatalok tanulnak az idősektől és ezért az időseket tisztelni, elismerni „kell”. Manapság az élet több területén az idősebbek tanulhatnak a fiataloktól, bizony Billytől is!   

Szerző: MKI

Tartalomhoz tartozó címkék: Márton-Koczó Ildikó