Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Jobb önismeret, sikeresebb élet

Jobb önismeret, sikeresebb élet

Aki törődik a korábbi éveivel, elemzi, vizsgálja a múltját és levonja a tanulságokat magasabb önbecsüléssel rendelkezik, mint azok, akik szemrehányást tesznek maguknak, valamilyen elmulasztott lehetőségért, vagy akik 10-20 év elteltével is sopánkodnak egy-egy kudarc miatt - állítja Gundert Péter pszichológus. A szakember az életút-térkép rajzolást ajánlja, mint nagyon hatékony önismeret fejlesztő technika.  

 

A sikeres döntésekhez, az erőtartalékaink felméréséhez, a céljaink helyes meghatározásához önismeretre van szükség. Ahhoz, hogy sikeresebb életet éljünk, ki tudjunk állni magunkért, a karrierutunkat céltudatosabban tervezzük, ezekhez a reális énkép nélkülözhetetlen. - Autodidakta módon is fejleszthető az önismeret, akár otthon is lehet „edzeni” – állítja Gundert Péter. A Párizsban élő magyar származású közgazdász-pszichológus szerint, ha a televízió, számítógép előtt, vagy a telefonnal töltött idő mindössze 3 százalékát önmagunk jobb megismerésével töltenénk, hihetetlenül sok mindent tudnánk magunkról. - Nem mellesleg a kütyüket felhasználhatjuk e célra - hangsúlyozza a szakember.   

 

 

A szakember szerint az egyik legjobb fejlesztő gyakorlat, ha életút-térképet rajzolunk eddigi éveinkről. A jó térkép nem csak a sikereket, pozitív történéseket jelöli, hanem a kudarcokat, érzelmi mélypontokat is – fogalmaz a szakember. Az életút-térképet érdemes megrajzolni, és rajta három grafikonnal ábrázolni az elmúlt időszak teljesítményeit, kapcsolatait, és érzelmi fejlődését. Ezek minőségét az y tengely jelöli a koordináta rendszerben, míg az x tengelyen a korszakok jelennek meg. Az időszakokat tetszés szerint változtathatjuk, vagyis az időtengely általános iskolás korig is visszanyúlhat, de lehetőség van arra is, hogy csak az elmúlt 5-10 év életútját elemezzük.

 

 

A három grafikon hegyei-völgyei és metszéspontjai sok tanulságot elárulnak magunkról, és azt is megmutatják, hogy egy-egy hullámvölgy után mennyi idő alatt sikerült talpra állnunk, vagy épp milyen sokáig bírtuk a csúcson. Hiszen a sikerek elviseléséhez ugyanúgy erő kell, mint a kudarcok feldolgozásához – fogalmaz Gundert Péter. Érdemes elidőzni egy-egy „hegynél” és „völgynél”, végig gondolni az esemény tanulságait. A szakember úgy látja, aki törődik, elemzi, vizsgálja a múltját és levonja a tanulságokat magasabb önbecsüléssel rendelkezik, mint azok, akik szemrehányást tesznek maguknak, valamilyen elmulasztott lehetőségért, vagy akik 10-20 év elteltével is sopánkodnak egy-egy kudarc miatt.   

A grafikonok metszéspontjai azt is megmutatják, hogy a teljesítmény növekedése és a kapcsolataink minősége mennyire van összefüggésben. Míg a magányos farkas típusoknál nem, vagy csak nagyon ritkán metszi a két görbe egymást, addig a biztonságra törekvőknél szinte mindig találkozik egymással. A jelenlegi kapcsolatainkat, teljesítményünket, és érzelmi életünket, valamint lehetőségeinket és céljainkat érdemes külön életút-térképen elemezni, ez akár egy döntési helyzetben, a legjobb lehetőségek megtalálásában, és egy munkahelyváltásban is segíthet – tanácsolja Gundert Péter.  

 

Hasznos kérdések az önismereti munkához: 

A te életút-térképedre vajon mi minden kerül? 

Milyen összefüggést látsz a grafikonok alapján?

Milyen összefüggést látsz az érzelmi életed, a kapcsolataid és a teljesítményed között?

Milyen tanulságaid vannak a sikereidből és a kudarcaidból?

Hogyan hasznosítod most ezeket a tanulságokat?

 

 

Ezeket dolgozd fel az eddigi életutadból:

  • sikerek, pozitív történések
  • kudarcok, érzelmi mélypontok

Ezeken belül:

  • kapcsolatok
  • teljesítmény
  • érzelmi élet
Tartalomhoz tartozó címkék: Márton-Koczó Ildikó